Rehberlik Köşesi

Okulumuzdaki Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü, sizlerin kendinizi daha iyi tanımanıza, gizli güçlerinizin farkında olmanıza, çevrenize uyum sağlayan ve kendini gerçekleştiren bireyler olarak yetişmenize yardımcı olmak üzere sizlere hizmet verecektir.

20.04.2015 1727

Psikolojik Danışmanın en önemli amacı, bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir. Kendini gerçekleştirmekte olan bireyin taşıdığı özellikler aslında, psikolojik sağlığı yerinde olan çağdaş insanda bulunması gerekli özelliklerdir. Kendini gerçekleştiren bir insanın özelliklerinin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: Kendini gerçekleştirmekte olan insan, kim olduğunu gerçekçi bir gözle algıladığı gibi kim olabileceği hakkında daha tutarlı bir görüşe sahiptir. İnsan değerlerine saygı duyar, onları benimser ve geliştirir. Zamanı iyi kullanır, değişmeye ve yeni yaşantılara açıktır...

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, ayrıca bireylerin kendini anlamasını, problemlerini çözebilmesini, kendine en uygun seçimleri yaparak gerçekçi kararlar alabilmesini, kendi kapasitelerini en uygun bir düzeyde geliştirebilmesini, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum sağlayabilmesini amaçlar.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ne Değildir?

• Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, "HER DERDE DEVA" bir hizmet değildir. Sınırlılıkları vardır.
  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, sihirli bir çubukla her türlü problemi çözecek güce sahip değildir.
  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, bireye acıma, onu kayırma ve sıkıntıya düştüğünde ona kanat germe anlayışıyla hizmet vermez.
  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, bir ders değildir.
  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, disiplin kurulu değildir, yargılama ve ceza yoktur.
  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlikte kullanılan bütün yöntem ve teknikler sadece araçtır, amaç değildir.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’ne Nasıl ve Ne Zaman Ulaşırsınız?

• Kendi isteğinizle,
  • Öğretmenlerinizin yönlendirmesiyle,
  • Velinizin yönlendirmesiyle,
  • Okul yönetiminin yönlendirmesiyle,
  • Psikolojik danışmanların uyguladığı test ve envanter sonuçlarına göre,
  • Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümüne geldiğinizde görüşmeleriniz gizli tutulur.
  • Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünde görüşmeler teneffüste yapılır. Acil durumlarda öğrenci dersten alınabilir.

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü’nden Hangi Konularda Yardım Alabilirsiniz?

Psikolojik danışma ve rehberlik bir koruyucu ruh sağlığı hizmetidir. Ruh sağlığı açısından normal, ancak gelişimsel ve uyum sorunları olan herkesin bu hizmetlere ihtiyacı vardır.

• Okul kurallarına uymada güçlük çekiyorsanız,
  • Okul başarınız düşükse, öğrenmede zorluklar yaşıyorsanız,
  • Sınavlarda heyecanlanıyorsanız,
  • Bir üst eğitim kurumu veya meslek seçiminde yardıma ihtiyaç duyuyorsanız,
  • Arkadaşlık ilişkilerinizde sorunlarınız varsa,
  • Sorumluluk alamıyorsanız vb.